Omgaan met weerstand uit je omgeving

salonenvieBlog, Kom Op Verhaal2 Comments

Verandering en evolutie zijn zowat de enige constanten in het leven en in de natuur.
Zo is het ook met ons, mensen. Maar dat is vaak niet in lijn met wat we zelf willen en al helemaal niet met wat onze omgeving wil.
Bij persoonlijk groeien hoort dus ook leren omgaan met weerstand uit je omgeving.

Ieder van ons heeft een comfortzone waar alles vertrouwd is, gekend en veilig en waar we (meestal toch) in controle zijn.
Verandering trekt uit ons die comfortzone, waar het spannend en soms beangstigend is en vooral ongekend en onvertrouwd.
En dat gaat vaak gepaard met stress en lastige gewaarwordingen, zoals de rabbi in onderstaand filmpje zo mooi uitlegt aan de hand van de metafoor van een kreeft.

Vandaag gaan we het niet hebben over onze eigen weerstand tegen verandering, maar over omgaan met weerstand van onze omgeving.

In NLP is een van de basisveronderstellingen: alles is een systeem, alles en iedereen is verbonden met elkaar.
Als jij binnen dat systeem nieuwe keuzes maakt, een andere weg opgaat, oude patronen doorbreekt en nieuwe integreert, … dan heeft dat automatisch zijn gevolgen voor ‘het systeem’, nl de mensen rond jou met wie je verbonden bent.
En dan bots je vaak op weerstand.

Mensen zijn nl. gewoontedieren, voelen zich ‘veilig’ en in controle bij het vertrouwde, zien verandering als iets lastigs of oncomfortabels. Dat is niet bij iedereen zo, maar daar zit de weerstand dan ook meestal niet 😉.
De meesten willen behouden wat goed is voor henzelf en binnen hun comfortzone valt. En mensen hebben ook vaak de neiging om jouw verandering, andere keuzes, … te beleven vanuit wie zij zijn.
Hun weerstand of reactie is dus vaak een reactie op een projectie of een manier om te willen vasthouden aan hoe het was.

Hoe kunnen we daar nu veerkrachtig en constructief mee omgaan?
We geven je graag enkele tips mee:

 • Zie jouw ‘verandering’ of groei als een zaadje in de grond dat ontluikt en zijn weg zoekt naar buiten. In het begin ga je dat broze plantje beschermen, er een stolpje over zetten, het wat afschermen van de invloeden van buitenaf. Zo ook met jouw vroege plannen, jouw prille groei en broze overgangsfase tussen oud en nieuw.Deel niet te veel, koester en bescherm jezelf wat tot je voelt dat je veerkracht groot genoeg is om ‘in de wind’ te gaan staan en tot je kan meebuigen bij weerstand.
 • Leer loskomen van je behoefte om goedkeuring en positieve feedback van anderen te krijgen, hoe pijnlijk het soms ook voelt.
 • Besef dat jij niet verantwoordelijk bent voor andersmans geluk en leven.
 • Zie weerstand als een onvermijdelijk onderdeel van een groeiproces, als een soort ‘groeipijn’ uit het oude. ‘Lastig’ gaat ook, niet alles kan altijd ‘leuk’ of gemakkelijk zijn.
 • Het gaat niet zozeer om ‘gelijk’ hebben, maar om respect voor elkaars eigenheid!
 • Zoek voor jezelf de juiste balans tussen gaan voor wat klopt voor jou en jouw pad, en empathie hebben voor wat dat doet bij de ander.
 • Onderzoek waarom hun weerstand jou raakt en zeg aan de ander wat het doet met jou.
Weerstand, stress, spanning, lastige en oncomfortabele emoties & gedachten, … horen nu eenmaal bij persoonlijke groei en verandering.
Zie ze als deel van het proces, zorg daarnaast voor genoeg rust en lichtheid en leer eruit!

Ook in jouw directe communicatie is het belangrijk om sommige zaken indachtig te houden. Het zal je zeker helpen om niet te blijven hangen in weerstand, kwaadheid, verdriet, schuldgevoel, …

 • Als een ander jouw boodschap niet kan ‘binnenpakken’ en zijn standpunt maar blijft herhalen, dan voelt hij zich niet gezien/gehoord. Vraag verder en gebruik woorden als: ik hoor wat je zegt, vanwaar komt de lading eronder want dat begrijp ik niet helemaal?
 • Vermijd om zelf impulsief/instinctief te reageren vanuit emotie of pijn. Dit kan je doen door jezelf te beheersen, een stilte te laten of de uitspraken van de ander te herhalen.
 • Nieuwsgierigheid is een belangrijke sleutel om weer verbinding te maken met de ander, zodat je ‘zijn verhaal’, emotie en houding erbij kan begrijpen.
 • Geef de ander de boodschap dat zijn mening of gevoel er mag zijn en het OK is als jullie daarin verschillen. Meestal ontstaat er pas dan rust en kan de ander zich openen voor jouw verhaal, gevoel, …
 • Besef het volgende: een meningsverschil is geen afwijzing of oordeel naar jou toe!
 • Is de ander na een tijdje nog altijd echt niet bereid om zich ook in te leven in jouw situatie, jouw keuzes, verlangens en de richting van jouw pad en blijft hij/zij in weerstand, dan kan je best loslaten. Dan wordt weerstand een keuze en geen reactie meer en is het belangrijk dat jij blijft gaan voor wat klopt voor jou.

Blijf vooral genieten van het pad, hou er de moed en de lichtheid in en kijk naar wat er wel goed loopt :-)!

Tot een volgende Kom Op Verhaal, op 28 maart, rond zelfzorg en zelfliefde.
Meer info via https://www.salonenvie.be/workshops-en-evenementen-kortrijk/

Deel deze blog met anderen

2 Comments on “Omgaan met weerstand uit je omgeving”

 1. Wauw! Ik heb van je blog genoten! Prettig om te lezen. Ook al was ik er niet bij tijdens de ‘Kom Op Verhaal’ van 28 februari.
  Ik wil er nog ééntje aan toevoegen: “Als je altijd doet wat je altijd gedaan hebt, dan zal je altijd krijgen wat je altijd gekregen hebt” , ik moest hieraan denken bij het filmpje van de kreeft.

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *