De rol van ‘Stilte’ in Salon En-Vie

salonenvieBlog0 Comments

Toen ze ons een tijdje geleden vroegen om op Dag van de Stilte (van VormingPlus) kort iets te vertellen over de integratie van stilte in de maatschappij en meer concreet in het stuk horeca van onze zaak, voelden we ons meteen geroepen.

Impliciet is stilte een rode draad in Salon En-Vie; het is sterk aanwezig in wat we doen, hoe we het doen en van waaruit we het doen.
En het was eigenlijk wel heel fijn om daar nog even bij stil te staan.

Stilte brengt je bij de kern van waaruit je alles doet
Toen we een kleine 2 jaar geleden met Salon En-Vie begonnen, hadden we enerzijds een ‘vorm’ die voortkwam uit de passie en goesting van 2 mensen: nl. horeca (meer bepaald: koken, mensen verwennen en een goed gevoel geven) en persoonlijke ontwikkeling met workshops die bewustwording, persoonlijke groei en verbondenheid willen brengen. Anderzijds was er een missie, kernwaarden en een plek van waaruit het allemaal zou gebeuren.
Het heeft ons eigenlijk wel wat tijd gevraagd om daar een authentiek verhaal van te maken, waarbij de puzzel mooi in elkaar valt. Nu voelt het goed zoals het is en het zal wel blijven mee evolueren, mee met ons.

Verstilling en vertraging zijn essentiële aspecten van wat we met onze plek en vorm willen teweegbrengen en het is vooral iets dat we zelf willen uitstralen vanuit onze eigen verstilling en vertraging. Er is in deze tijden zoveel nood aan, dat voel je in de kleine contactmomentjes met klanten of in de persoonlijke verhalen die soms bovenkomen als er wat tijd voor is.
Horeca is geen vorm waarbij we grote maatschappelijke veranderingen gaan teweegbrengen, dat beogen we veel meer met onze workshops en coaching. Maar horeca is wel een heel laagdrempelige en ‘veilige’ vorm, waar veel mensen toegang toe hebben. We zijn nl. nog altijd voor een groot deel Bourgondiërs voor wie genieten en ontspannen vaak samengaat met eten en drinken.

Salon En-Vie: een plek om even wat rust en stilte te ervaren
De baseline van Salon En-Vie is: jouw oase van rust, gezelligheid en inspiratie.
Hoe hebben we dat nu concreet geïntegreerd in de zaak?
Om te beginnen hebben we met onze inrichting getracht er een gezellige, huiselijke plek van te maken waar mensen op hun gemak zijn. De muziek die we spelen staat vrij stil en is meestal rustig. Instrumentaal of klassiek, rustige jazz of een eigen lijstje.
Er is een boekenkast met boeken en wat literatuur.
Er is een winkeltje, kleurgerief, boeken en speelgoed voor de kids. Want ook ouders hebben nood om in de mallemolen van het werk, het huishouden en het ouderschap eens te kunnen tot rust komen en genieten. Wat alleen maar kan als de kinderen zich goed voelen en amuseren.
Het WC noemen we onze oase van ontspanning en ontlasting, er hangen inspirerende teksten aan de deur.
Vele kleine dingetjes, die soms net dat doen waar mensen nood aan hebben.

We merken dat behoorlijk wat klanten alleen bij ons komen zitten, met een theetje, voor een lunchke, met een boekje of krant.
We krijgen regelmatig te horen dat wij geen gewone horeca zijn, maar dat mensen er thuiskomen. Of even op adem kunnen komen na een drukke voormiddag waarbij ze overprikkeld zijn.
Of dat er een verhuis is op het werk en het een luide bouwwerf is, en dat ze als het ware opladen van de rustige vibes bij ons.


Onze eigen rust zorgt voor aanwezigheid en verbondenheid

Anderzijds zijn we heel bewust bezig met de manier waarop wij zelf in de horeca staan.
We vinden het belangrijk om vanuit ons eigen vertragen en verstillen te verbinden met de klanten en hen te bedienen. Want we mogen de zaak zo huiselijk en rustig mogelijk maken; als we zelf op autopiloot staan, rondlopen ‘gelijk een kieken zonder kop’ zoals we het hier in het Kortriks zeggen, overprikkeld en gestresseerd zijn, voelen klanten dat. Dat hebben we al vaak kunnen ervaren.

Klanten bestellen bij ons aan de toog. Het is voor ons een momentje van aanwezig zijn en verbonden zijn. Soms is het met een glimlach, een babbeltje, nog eens terugkomen op iets van het vorige bezoek, wat advies geven over de keuze van de thee, iets aanraden, de kinderen op het gemak stellen, een grapje maken, maar het kan ook gaan over de grotere thema’s van het leven …
Soms lukt dat niet, is het te druk en gaan we toch in die modus van stress en voortdoen, ten koste van de rust, de aanwezigheid en de verbondenheid. Maar we doen ons best en gaan er zo bewust mogelijk mee om. We spreken elkaar er ook op aan als we het opmerken…
Daarom blijft het voor onszelf ook zo belangrijk om tijd en ruimte te maken om te verstillen en te vertragen binnen en buiten de werktijd. Van zodra de deur ’s avonds dichtgaat, gaat de muziek bvb uit. Het kunnen ook zalige momenten zijn als we in de voormiddag in stilte voorbereiden, Nancy in de keuken, ik bezig met de marketing en de zaal.
Of we gaan net voor we opengaan nog even wandelen langs de Leie of iets verder weg.

Vanuit verstillen en vertragen ontstaat er ruimte voor een soort van magie, verbondenheid, aanwezigheid, rust en vreugdevolheid. Het is een manier van zijn die ons helpt bij het maken van keuzes en bij het vormgeven van onze passie en missie. En dat is dat we mensen willen laten ervaren in Salon En-Vie, in kleine en iets grotere dingen. Of het nu in de horeca is, in workshops, in het verhuren van een ruimte, … Het is de energie van waaruit je het doet, die telt.
Altijd welkom om onze vibes te komen ervaren 😊

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *